Nieuws

Derde Nieuwsbrief over groot onderhoud

10-09-2020 13:07

DRW Nieuwsbrief 3.pdf (1,3 MB)

Lees meer

Al bijna 1.000 euro voor groot onderhoud

22-07-2020 13:01

Zoals u elders op deze website kunt lezen, wordt er druk gewerkt aan het groot onderhoud van de uit 1639 daterende molen. In totaal gaat er om een project dat 123.000 euro kost. Bijna al dat geld is al gedekt door subsidies en bijdragen van stichtingen en bedrijven die onze molen een warm hart toedragen. Alleen voor de laatste 5.000 euro doen wij een beroep op sponsoren en donateurs. U kunt bijdragen via een crowdfunding actie die wordt georganiseerd door het Molenfonds. 

https://molenfonds.nl/campaigns/nieuwe-staart-en-trap-voor-de-rooie-wip/

Op dit moment is al bijna 20% van het streefbedrag toegezegd. Fantastisch!

Als we de 5.000 euro bereiken, wordt dit bedrag verdubbeld door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dus het bedrag dat u bijdraagt ontvangen we ook van het Prins Bernhard Cultuurfonds!

Stichting Molen de 'Rooie Wip' is een gecertificeerd ANBI goed doel. Dat betekent dat uw bijdrage in aanmerking komt voor 150% aftrek van uw inkomstenbelasting. Zie ook de websitepagina 'STEUN ONS'.  

Alvast bedankt voor uw bijdrage!

 

Lees meer

Tweede eNieuwsbrief over groot onderhoud

22-06-2020 12:39

Lees meer

Eerste eNieuwsbrief over groot onderhoud is verschenen

15-06-2020 13:31

Molen de 'Rooie Wip' ondergaat groot onderhoud. Normaal trekt dat altijd kijkers die willen zien wat er precies gebeurt. Door de corona maatregelen is bezoek aan de molen tijdelijk niet mogelijk. En dus bieden wij iedereen de kans om thuis te bekijken en lezen wat de molenmakers van week tot week doen. Dat kan met de gratis eNieuwsbrief over de 'Rooie Wip'. Om die via email te ontvangen hoeft u alleen maar uw email adres door te geven aan gejusvd@xs4all.nl

Geen reclame. Uw email adres wordt alleen voor de 'Rooie Wip' gebruikt. U kunt op elk gewenst moment met een email opzeggen.

Lees meer

Groot onderhoud begonnen. Volg het thuis.

30-05-2020 12:09

Een molen heeft voortdurend onderhoud nodig, anders kan hij niet meer draaien. En een molen die niet draait, stort na een tijdje letterlijk in elkaar. Stichtingsbesturen spannen zich in om het voortbestaan van molens te verzekeren, financieel ondersteund door de overheid, bedrijven en particulieren. Molens zijn levende monumenten. Eenvoudig maar eigenlijk perfect gemaakt, van hout, steen, ijzer en riet. Materialen die eens in de zoveel jaar groot onderhoud nodig hebben. Een grote investering waardoor de molen weer jaren mee kan.

Geen bezoek mogelijk

De uit 1639 daterende Hazerswoudse molen de 'Rooie Wip' is nu weer 'aan de beurt'. Het groot onderhoud, dat vorige week is begonnen, zal naar verwachting een half jaar gaan duren. In verband met de werkzaamheden maar ook door de corona-19 beperkingen is het in die periode niet mogelijk om de 'Rooie Wip' en het molenterrein te bezoeken.

Zie thuis wat er gebeurt

Om u in woord en beeld op de hoogte te houden van wat er gebeurt, kunt u gratis een periodieke nieuwsbrief per email ontvangen. Om u aan te melden hoeft u alleen een email met uw naam te sturen aan gejusvd@ xs4all.nl. U kunt de nieuwsbrief op elk gewenst moment weer opzeggen.

Lees meer
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

In heel 2023 zijn er 155234 omwentelingen gemaakt. Tot en met 28 mei 2024 zijn er 45481 omwentelingen gemaakt      zie ook:  Techniek

Welkom bij de 383-jarige molen de 'Rooie Wip'

In Hazerswoude, langs de Gemeneweg die Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk verbindt, staat sinds 1639 een karakteristieke wipmolen. De van oudsher bekende naam is Gemenewegsemolen, later de 'Rooie Wip', maar we noemen de molen ook wel liefdevol 'de oude dame'. Het is een fotogenieke molen in het Groene Hart. Ze heeft geen functie meer in de waterhuishouding. Toch maalt ze nog wel.

Als de wind meezit, knort ze van tevredenheid terwijl de wieken door de lucht zoeven. Onze vrijwillige molenaars zijn Ger Nagtegaal en Paul van der Zijden. Ziet u dat de molen draait? Dan bent u altijd van harte welkom, maar niet zolang de beperkende maatregelen rond het coronavirus gelden. Normaal vertellen de molenaars u graag over 'hun' molen. Over hoe alles werkt, de functie van molens, de geschiedenis en de vroegere bewoners. Maar nu even niet, zoals u zult begrijpen.

Parkeren bij de molen

Voor de verkeersveiligheid op de Gemeneweg heeft de Provincie voor de molen een doorgetrokken vangrail geplaatst. Komt u met de auto sla dan af bij de Vierheemskinderenweg (afslag zijweg iets (voor)bij de molen) en ga dan direct rechts het verbrede fietspad op. Links in de het gras zijn drie verharde parkeerplaatsen aangebracht. Parkeren voor eigen risico.

Het interieur geeft een aardige indruk van de zeer beperkte woon- en werkruimte. Toch woonde hier ooit een molenaar met negen kinderen! Bij goed weer en met een beetje durf kunt u de buitentrap op om in het bovenhuis te kijken. 

De oude dame houdt dapper stand

Molen de 'Rooie Wip' is sinds 1992 eigendom van Stichting Molen de 'Rooie Wip'. In 2014 vierden we het feit dat de molen al 375 bestond. Bij die gelegenheid is deze website gemaakt. In het Historisch Museum in Hazerswoude-Dorp maakte toenmalig vrijwillig molenaar Nico Varkevisser met een expositie de geschiedenis van de 'Rooie Wip' zichtbaar. Het was helaas ook een tragisch jaar want tijdens onderhoud aan de waterloop werd ontdekt dat de fundering van de molen zeer slecht was. Direct herstel was nodig, ook al kostte dat veel meer dan we in kas hadden. 

In het afgelopen  jaar is veel gebeurd om de 'Rooie Wip' in een draaibare staat te houden. De gelimiteerde subsidies zijn echter een grote zorg van elke molenstichting, dus ook van ons. Voor elke vorm van geldelijke ondersteuning zijn wij als bestuur enorm dankbaar. Op deze site leest u hoe u ons kunt helpen.

Welkom op deze site

Kijk rustig rond. Hopelijk tot ziens bij de molen. Vergeet uw camera niet. En steun ons met een bijdrage, om zo'n prachtig stuk monumentale techniek uit het verleden te behouden voor de toekomst.Contact

www.rooiewip.nl IBAN NL21 RABO 0395 901 782

p/a Gemeneweg 22
Hazerswoude