Nieuws

Basisschool De Tweeklank op bezoek

24-03-2014 12:12

Op initiatief van de vrijwillige molenaars van de 'Rooie Wip' is op basischool De Tweeklank aandacht besteed aan de Nederlandse molens, in het bijzonder aan onze eigen Hazerswoudse molen de 'Rooie Wip' die dit jaar 375 bestaat. Molenaar Nico Varkevisser vertelde op school over de historische functie en de werking van molens. Ook gingen de leerlingen onder begeleiding op de fiets naar de molen aan de Gemeneweg, waar molenaars Kees van der Lede en Nico Varkevisser een rondleiding verzorgden. Bijna alle kinderen durfden omhoog te klimmen om ook het bovenhuis te bekijken. Ze vonden het 'cool' en interessant om zo'n 375 jaar oude molen van heel dichtbij te zien en de verhalen te horen. Andere scholen zijn uiteraard ook van harte welkom. Neem contact op met Nico Varkevisser: 06-2680 9418. 

Foto's GvD

Lees meer

Expositie over 'Rooie Wip' geopend

21-10-2013 12:59

De 'Rooie Wip' staat al sinds 1639 op haar plek langs de Gemeneweg tussen Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk. Snelle rekenaars hebben het al ontdekt: dat is in 2014 al 375 jaar. Hoe kun je zo'n bijzonder feit beter herdenken dan met een tentoonstelling? En wat is daar een betere locatie voor dan ons eigen Historisch Museum Hazerswoude, gevestigd in het oudste pand van deze gemeente, aan de Dorpsstraat in Hazerswoude-Dorp. Tot en met 29 november 2014 bent u daar elke zaterdag van harte welkom. Vrijwillige molenaar Nico Varkevisser toont een klein deel van alles wat hij over de molen heeft verzameld. Een bescheiden maar leuke en leerzame tentoonstelling, voor alle leeftijden.

Bij de opening van de tentoonstelling benadrukte molenaar Nico Varkevisser dat de Nederlandse molens nog steeds een functie hebben maar nu als levend educatief historisch monument. Molens horen bij het Nederlandse landschap maar ook bij de vaderlandse geschiedenis, als symbool van de strijd tegen het water waar ons land internationaal beroemd om is. De tentoonstelling geeft in tekst en beeld een overzicht van de functie en de werking van poldermolens. Ook zijn veel foto's en documenten over de 'Rooie Wip' te zien. 

Foto museum Nico Varkevisser, opening GvD

 

Lees meer

Harrie Rijven nieuw bestuurslid

15-05-2011 10:47

Harrie Rijven uit Benthuizen is benoemd tot bestuurslid van de stichting Molen de 'Rooie Wip'. Hij vervangt Wim Zandbergen, een van de oprichters van de stichting, die eind 2010 is overleden. Harrie Rijven is actief voor een aantal stichtingen en verenigingen, onder andere is hij bestuurslid van molen De Haas in Benthuizen. Hij heeft een technische achtergrond, in zijn werkzame leven was hij projectleider bij Heineken, maar zijn affiniteit met molens is groot. Voorzitter Jan Boers: "We zijn bijzonder blij dat Harrie het bestuur wil versterken. We kennen hem al jaren en weten hoe gedreven hij zich inzet voor non profit activiteiten."   

Lees meer
<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12

In heel 2023 zijn er 155234 omwentelingen gemaakt. Tot en met 28 mei 2024 zijn er 45481 omwentelingen gemaakt      zie ook:  Techniek

Welkom bij de 383-jarige molen de 'Rooie Wip'

In Hazerswoude, langs de Gemeneweg die Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk verbindt, staat sinds 1639 een karakteristieke wipmolen. De van oudsher bekende naam is Gemenewegsemolen, later de 'Rooie Wip', maar we noemen de molen ook wel liefdevol 'de oude dame'. Het is een fotogenieke molen in het Groene Hart. Ze heeft geen functie meer in de waterhuishouding. Toch maalt ze nog wel.

Als de wind meezit, knort ze van tevredenheid terwijl de wieken door de lucht zoeven. Onze vrijwillige molenaars zijn Ger Nagtegaal en Paul van der Zijden. Ziet u dat de molen draait? Dan bent u altijd van harte welkom, maar niet zolang de beperkende maatregelen rond het coronavirus gelden. Normaal vertellen de molenaars u graag over 'hun' molen. Over hoe alles werkt, de functie van molens, de geschiedenis en de vroegere bewoners. Maar nu even niet, zoals u zult begrijpen.

Parkeren bij de molen

Voor de verkeersveiligheid op de Gemeneweg heeft de Provincie voor de molen een doorgetrokken vangrail geplaatst. Komt u met de auto sla dan af bij de Vierheemskinderenweg (afslag zijweg iets (voor)bij de molen) en ga dan direct rechts het verbrede fietspad op. Links in de het gras zijn drie verharde parkeerplaatsen aangebracht. Parkeren voor eigen risico.

Het interieur geeft een aardige indruk van de zeer beperkte woon- en werkruimte. Toch woonde hier ooit een molenaar met negen kinderen! Bij goed weer en met een beetje durf kunt u de buitentrap op om in het bovenhuis te kijken. 

De oude dame houdt dapper stand

Molen de 'Rooie Wip' is sinds 1992 eigendom van Stichting Molen de 'Rooie Wip'. In 2014 vierden we het feit dat de molen al 375 bestond. Bij die gelegenheid is deze website gemaakt. In het Historisch Museum in Hazerswoude-Dorp maakte toenmalig vrijwillig molenaar Nico Varkevisser met een expositie de geschiedenis van de 'Rooie Wip' zichtbaar. Het was helaas ook een tragisch jaar want tijdens onderhoud aan de waterloop werd ontdekt dat de fundering van de molen zeer slecht was. Direct herstel was nodig, ook al kostte dat veel meer dan we in kas hadden. 

In het afgelopen  jaar is veel gebeurd om de 'Rooie Wip' in een draaibare staat te houden. De gelimiteerde subsidies zijn echter een grote zorg van elke molenstichting, dus ook van ons. Voor elke vorm van geldelijke ondersteuning zijn wij als bestuur enorm dankbaar. Op deze site leest u hoe u ons kunt helpen.

Welkom op deze site

Kijk rustig rond. Hopelijk tot ziens bij de molen. Vergeet uw camera niet. En steun ons met een bijdrage, om zo'n prachtig stuk monumentale techniek uit het verleden te behouden voor de toekomst.Contact

www.rooiewip.nl IBAN NL21 RABO 0395 901 782

p/a Gemeneweg 22
Hazerswoude