Nieuws

Molenaar Louis Verstraaten gediplomeerd

20-03-2018 16:22

Op 17 maart 2018 ontving onze vrijwillige molenaar Louis Verstraaten zijn diploma tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Hollandse Molen. Van harte gefeliciteerd, Louis! Alle reden om trots te zijn!

Foto Harrie Rijven

Lees meer

Nieuwe jaarcijfers 2017

17-03-2018 15:44

Penningmeester Jan van Wijk presenteerde op de de vorige bestuursvergadering de jaarcijfers over 2017. Deze zijn toegevoegd aan deze website, zoals dat verplicht is voor Stichtingen met een ANBI status. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Giften aan een Stichting met ANBI status zijn fiscaal aftrekbaar, zowel voor bedrijven als particulieren.

Zoals u kunt zien is onze Stichting niet bepaald rijk. Om in de komende tijd alle noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden uit te kunnen voeren, is elke bijdrage van harte welkom. Elders op deze site leest u hoe u kunt bijdragen.

Lees meer

Nieuwe molenaar: Louis Verstraaten

12-11-2017 16:23

Molenaar Kees van der Lede is helaas ernstig ziek en zal zijn werkzaamheden als vrijwillige molenaar niet meer kunnen voortzetten. Louis Verstraaten is bereid gevonden om Kees te vervangen. Louis is een vrijwillige molenaar met veel ervaring op verschillende molens. Van harte welkom op de 'Rooie Wip'!

Lees meer

Nieuwe huisstijl voor oude molen

05-12-2016 15:31

Vormgever Frank van Olst uit Alphen aan den Rijn heeft een nieuwe huisstijl ontworpen voor onze stichting. De vorige leek nogal gedateerd en dat klopt want die ontstond in 1994, het jaar dat we de molen overnamen en gingen restaureren.

De nieuwe vormgeving is minder somber en dramatisch. Je kunt ook zeggen eigentijdser en vrolijker. 

 

Lees meer

Nieuwe werkzaamheden voorjaar 2017

01-12-2016 11:43

Met een historische molen blijf je altijd bezig. Vooral het hout vergt onderhoud. Maar we bewaren uiteraard het authentieke karakter van molen de 'Rooie Wip' door hout te vervangen door hout. 

Belangrijke werkzaamheden op dit moment zijn het conserveren van de schoren en het doorhalen van roeden. Geen werk voor in de winter, dus het staat op de planning voor voorjaar 2017.

Schoren zijn schuin geplaatste houten balken die dienen om het bovenhuis van de molen te schragen dan wel schoren. De schoorbalken lopen van de achterzomer (een balk waar het bovenhuis op rust) naar beneden en komen bij elkaar achter de hangbomen (zeg maar de buitentrap) en het kruiwiel waarmee de molen op de wind wordt gedraaid. 

De roeden zijn de balken waarmee de wieken worden gevormd. Twee roeden worden door de askop gestoken, waardoor vier wieken kunnen worden gemaakt. In de roeden zitten gaten waarin de heklatten worden gestoken die met wiggen worden vastgezet. 

Zoals bij veel molens zijn de roeden van de 'Rooie Wip' van ijzer, sinds 1882. Bij de grote restauratie van 1994 zijn ze vernieuwd. Periodiek moeten de wieken worden gedemonteerd om op alle punten te kunnen worden gecontroleerd en bijgewerkt, ook daar waar ze in de as steken. Dit noemt men sinds oudsher het doorhalen van de roeden. Een groot en kostbaar karwei waarvoor een hoge kraan nodig is. 

Lees meer
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>

In heel 2023 zijn er 155234 omwentelingen gemaakt. Tot en met 16 Aprili 2024 zijn er 35012 omwentelingen gemaakt      zie ook:  Techniek

Welkom bij de 383-jarige molen de 'Rooie Wip'

In Hazerswoude, langs de Gemeneweg die Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk verbindt, staat sinds 1639 een karakteristieke wipmolen. De van oudsher bekende naam is Gemenewegsemolen, later de 'Rooie Wip', maar we noemen de molen ook wel liefdevol 'de oude dame'. Het is een fotogenieke molen in het Groene Hart. Ze heeft geen functie meer in de waterhuishouding. Toch maalt ze nog wel.

Als de wind meezit, knort ze van tevredenheid terwijl de wieken door de lucht zoeven. Onze vrijwillige molenaars zijn Ger Nagtegaal en Paul van der Zijden. Ziet u dat de molen draait? Dan bent u altijd van harte welkom, maar niet zolang de beperkende maatregelen rond het coronavirus gelden. Normaal vertellen de molenaars u graag over 'hun' molen. Over hoe alles werkt, de functie van molens, de geschiedenis en de vroegere bewoners. Maar nu even niet, zoals u zult begrijpen.

Parkeren bij de molen

Voor de verkeersveiligheid op de Gemeneweg heeft de Provincie voor de molen een doorgetrokken vangrail geplaatst. Komt u met de auto sla dan af bij de Vierheemskinderenweg (afslag zijweg iets (voor)bij de molen) en ga dan direct rechts het verbrede fietspad op. Links in de het gras zijn drie verharde parkeerplaatsen aangebracht. Parkeren voor eigen risico.

Het interieur geeft een aardige indruk van de zeer beperkte woon- en werkruimte. Toch woonde hier ooit een molenaar met negen kinderen! Bij goed weer en met een beetje durf kunt u de buitentrap op om in het bovenhuis te kijken. 

De oude dame houdt dapper stand

Molen de 'Rooie Wip' is sinds 1992 eigendom van Stichting Molen de 'Rooie Wip'. In 2014 vierden we het feit dat de molen al 375 bestond. Bij die gelegenheid is deze website gemaakt. In het Historisch Museum in Hazerswoude-Dorp maakte toenmalig vrijwillig molenaar Nico Varkevisser met een expositie de geschiedenis van de 'Rooie Wip' zichtbaar. Het was helaas ook een tragisch jaar want tijdens onderhoud aan de waterloop werd ontdekt dat de fundering van de molen zeer slecht was. Direct herstel was nodig, ook al kostte dat veel meer dan we in kas hadden. 

In het afgelopen  jaar is veel gebeurd om de 'Rooie Wip' in een draaibare staat te houden. De gelimiteerde subsidies zijn echter een grote zorg van elke molenstichting, dus ook van ons. Voor elke vorm van geldelijke ondersteuning zijn wij als bestuur enorm dankbaar. Op deze site leest u hoe u ons kunt helpen.

Welkom op deze site

Kijk rustig rond. Hopelijk tot ziens bij de molen. Vergeet uw camera niet. En steun ons met een bijdrage, om zo'n prachtig stuk monumentale techniek uit het verleden te behouden voor de toekomst.



Contact

www.rooiewip.nl IBAN NL21 RABO 0395 901 782

p/a Gemeneweg 22
Hazerswoude