'Rooie Wip' Molendag wordt Molen dag Nico!

10-05-2016 13:25

Dit jaar wordt Nationale Molendag, op zaterdag 14 mei, voor de 'Rooie Wip' een leuke dag met een traantje. Het wordt namelijk de laatste dag dat vrijwillige molenaar Nico Varkevisser op de molen aan het werk zal zijn. We vragen Nico hoe dat zit.

"Ja, na dertig jaar stop ik met mijn molenaarschap" vertelt Nico. "Ik neem afscheid van de 'oude dame', zoals we de 'Rooie Wip' altijd liefdevol noemen. Zij heeft letterlijk en figuurlijk vele stormen doorstaan en altijd was zij de winnares. Dat zij de figuurlijke stormen heeft doorstaan, dankt ze aan de vele mensen die haar een warm hart hebben toegedragen en dat nog steeds doen: de vrijwillige molenaars, de bestuursleden van Stichting Molen de 'Rooie Wip', de donateurs en de sponsors."

"Het was een genoegen om op deze molen te te werken" zegt Nico, "als molenaar maar ook met allerlei klussen die we tijdens het draaien doen. Klein onderhoud en reparaties, zorgen dat de molen er in zijn omgeving netjes bijstaat. In de dertig jaar heb ik van nabij meegemaakt hoe gespecialiseerde vakmensen de molen restaureerden en repareerden. Molenmakers verdienen bewondering. Hun ambacht houdt de molens in leven."

Nico Varkevisser is ook al die jaren bezig geweest met de geschiedenis van molen de 'Rooie Wip', die al sinds 1639 op deze plek staat. "Alles fotograferen, want wat vandaag gebeurt is morgen historie, maar ook verzamelen van informatie en documenten. In 2014 heb ik over de molen een expositie kunnen maken in het Historisch Museum in Hazerswoude-Dorp. Dat was leuk om te doen. Veel mensen zijn er naar komen kijken."

Vrijdag krijgt Nico van het bestuur een afscheidslunch in de Egelantier. Zaterdag is hij vanaf 10.00 uur nog een keer bij de molen om voor de zoveelste keer aan bezoekers te vertellen wat de 'Rooie Wip' zo bijzonder maakt. Als het meezit met de wind zal hij de wieken weer laten kreunen en het raderwerk laten kraken. Aan het eind van de middag zal hij voor het laatst de molendeuren sluiten, over de molenwerf naar zijn auto lopen en naar huis in Wassenaar rijden.

"Ik laat dan een symbool van standvastigheid achter me" mijmert Nico. "Bestuur en begunstigers, blijf er voor vechten dat zoiets unieks behouden blijft. Ik zal er nog vaak met plezier aan terugdenken. Collega molenaar Kees van der Lede, andere molenaars, bestuursleden,  bezoekers, toeristen, bruidsparen die er zich laten fotograferen, kunstenaars die de molen vereeuwigen... iedereen hartelijk dank! Hopelijk zien we elkaar zaterdag."