Opknapwerk vordert

24-05-2014 12:12

Uitgerekend in haar jubileumjaar krijgt de 'oude dame' een ingrijpende opknapbeurt. Molenmaker Verbij uit Hoogmade moet een flinke lijst met werkzaamheden afwerken. Zo worden de waterlopen en delen van het scheprad vernieuwd. Deze operatie is in de afgelopen jaren al diverse keren uitgesteld, omdat het een kostbaar karwei is, maar inmiddels was er geen repareren meer aan: vernieuwen is het enige redmiddel. Dan kan de 'Rooie Wip' weer met volle kracht het water rondmalen.

Om het werk te kunnen uitvoeren zijn de waterlopen met dammen afgedicht en drooggepompt. Op de foto's van Nico Varkevisser is goed te zien hoe slecht de staat van de waterlopen en het scheprad was. 

De molen bestaat voor het grootste deel uit hout, dat op den duur onherroepelijk gaat verweren, splijten en rotten. Daar helpt geen verflaag of impregneermiddel aan. Ook nu weer moeten er houden delen worden vervangen, zoals de windpeluw, een kolossaal stuk hout waar het wiekenkruis met bovenas en bovenwiel op rusten.

Als de molen u aan het hart gaat, steun ons dan met een vrijwillige bijdrage die fiscaal aftrekbaar is. U leest daar meer over op deze site.