Nieuwe werkzaamheden voorjaar 2017

01-12-2016 11:43

Met een historische molen blijf je altijd bezig. Vooral het hout vergt onderhoud. Maar we bewaren uiteraard het authentieke karakter van molen de 'Rooie Wip' door hout te vervangen door hout. 

Belangrijke werkzaamheden op dit moment zijn het conserveren van de schoren en het doorhalen van roeden. Geen werk voor in de winter, dus het staat op de planning voor voorjaar 2017.

Schoren zijn schuin geplaatste houten balken die dienen om het bovenhuis van de molen te schragen dan wel schoren. De schoorbalken lopen van de achterzomer (een balk waar het bovenhuis op rust) naar beneden en komen bij elkaar achter de hangbomen (zeg maar de buitentrap) en het kruiwiel waarmee de molen op de wind wordt gedraaid. 

De roeden zijn de balken waarmee de wieken worden gevormd. Twee roeden worden door de askop gestoken, waardoor vier wieken kunnen worden gemaakt. In de roeden zitten gaten waarin de heklatten worden gestoken die met wiggen worden vastgezet. 

Zoals bij veel molens zijn de roeden van de 'Rooie Wip' van ijzer, sinds 1882. Bij de grote restauratie van 1994 zijn ze vernieuwd. Periodiek moeten de wieken worden gedemonteerd om op alle punten te kunnen worden gecontroleerd en bijgewerkt, ook daar waar ze in de as steken. Dit noemt men sinds oudsher het doorhalen van de roeden. Een groot en kostbaar karwei waarvoor een hoge kraan nodig is.