E-mail uit Schotland

16-03-2019 15:03

Hallo,

Deze e-mail klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik dacht dat jullie het misschien wel wilden lezen.

Ik heb thuis (in Schotland) een schilderij gangen dat van mijn opa Leendert Pama is geweest. Ik ben in Rotterdam opgegroeid en mijn vader Bert Pama kon me vertellen dat het schilderij de 'Rooie Wip' voorstelt.

Het schilderij is gemaakt door ene O.A. (D?) van Dam, op een stuk hout dat vermoedelijk van een oude theekist was. Dit was in de Tweede Wereldoorlog en schilders konden niets anders kopen om op te schilderen, dus deden ze dat op alles wat ze maar konden vinden.

In de hongerwinter van 1944 heeft mijn opa het schilderij geruild gekregen voor eten. Hij was elektricien en deed klusjes op boederijen, waar hij als 'betaling' eten kreeg. 

Het schilderij is geen 'masterpiece', de kwaliteit laat wat te wensen over, maar het verhaal er achter heeft me altijd geboeid. Vandaag mocht ik een gastles geven op de school van mijn zoon, voor hun kunst, cultuur en talen clubje. Ze wilden dat ik iets over Nederland zou vertellen. Dus heb ik dit schilderij meegenomen met het verhaal over de oorlog e de herkomst van het schilderij. Vandaar dat ik tijdens mijn research op jullie website stuitte. Vervolgens hebben ze op school allemaal zelf een molen gemaakt. Zo heeft de 'Rooie Wip' haar entree gemaakt in Schotland!

Veel succes met uw stichting, en vriendelijke groeten vanuit Schotland,

Marije Pama

Haddington, East Lothian

 

Opmerking van oud-molenaar Nico Varkevisser: het is niet de 'Rooie Wip' want die heeft geen ramen aan weerszijden van de deur. 

Maar is en blijft een leuk verhaal.