77 Bezoekers op Molendag 2015

10-05-2015 11:22

Molen de 'Rooie Wip' stond ook op zaterdag 9 mei -Molendag 2015- flink in de belangstelling. Windkracht 6, met af en toe uitschieters naar 7 en 8, zorgde dat de wieken vrolijk hun rondjes draaiden. Binnen kreunde en kraakte het, maar dat is bij zo'n oude molen (1639!) een soort snorren van tevredenheid. Er werd een totaal van 5249 omwentelingen gehaald. De nieuwe schoepen in de gerestaureerde watergang verplaatsten zoveel water dat het enthousiast uit het voor deze gelegenheid geopende luik ophoog spatte. Kortom, prima weer om de molen in werking te zien.

Al kort na 10.00 uur meldden de eerste bezoekers zich. Gastheren deze dag waren vrijwillige molenaar Nico Varkevisser en bestuurslid Gejus van Diggele, die zich concentreerde op rondleidingen in de 'Rooie Wip'. Rondleiding is misschien niet het juiste woord, want in de piepkleine molen kun je slechts enkele passen lopen. Het is altijd leuk om bij jong en oud de verbaasde gezichten te zien als ze horen dat hier ooit een gezin met elf personen heeft gewoond. Het verhaal werd bevestigd door een van de familieleden, die op Molendag een kijkje kwam nemen. 

Zoals in de lokale pers aangekondigd, werd op Molendag gestart met de verkoop van 3 Molens kaas en Hazerswouds Blondje, een speciaal bier dat door de plaatselijke gerstenat-kenner Bruno Langer wordt gebrouwen. Een deel van de opbrengst gaat naar de Hazerswoudse molens Nieuw-Leven, de 'Rooie Wip' en de Rijnenburgermolen. Vooral het bier was populair bij bezoekers.

Aan het einde van de dag werden 77 geregistreerde bezoekers geteld. Daarbij opvallend veel mensen van buiten Rijnwoude, met visite uit Canada als uitschieter. De aanwezige kinderen waren blij met het handwindmolentje dat door de organisatie van de Molendag ter beschikking werd gesteld. Het was een leuke dag.